Als een kind zo blij
Blijf op de hoogte en volg Ilse
07 Oktober 2012 | Zweden, Karlstad
Maar voordat we gingen eten eerst de koffer uitpakken die mama mee had genomen voor mij. Was echt onwijs blij met de inhoud ervan (en die van mama’s de handbagage)! Voelde me echt een klein kind dat allemaal cadeautjes krijgt toen ik de koffer uitpakte (weet ook wel dat ik die anderhalve maand geleden zelf heb ingepakt, maar toch :P). Mn trui, schoenen, shirtjes, koekjes, dropjes, jurkje, pepernoten, rokje, tijdschriften en nog een heeeeeleboel meer. Bij alles voelde ik me echt blijer worden en wat mij betreft kan de winter beginnen, ik ben er helemaal klaar voor! Annelies, super bedankt voor de cd met muziek, ben al druk aan t oefenen, heerlijk :).
Donderdagochtend had ik eerst college en stond mama me al op te wachten om 11.00 uur bij de hoofdingang van de uni. Daar zijn we de rondleiding begonnen en daarna met de bus naar het centrum van Karlstad om diverse dingen te zien en bekijken. Niet de rechtstreekse bus genomen, dus ook stukje sight seeing gedaan ;-). Na een bezoekje aan het Värmlandmuseum (viel beetje tegen) heerlijk in t park geluncht en daarna naar Mariebergsskogen geweest. Daar rondgewandeld en in het bos een boel frisse lucht opgedaan. Vervolgens terug naar het centrum gelopen en bij Wayne’s coffee een fika gedronken/gegeten. Fika is een begrip hier in Zweden en dat houdt in dat je koffie of thee drinkt en daarbij zoetigheid eet, meestal in de vorm van gebak. Vroeger heette kaffe (koffie) kafi, en als je de ‘ka’ en de ‘fi’ omdraait krijg je ‘fika’. Heel logisch dus ;-).
Vrijdagochtend zijn we richting Stockholm vertrokken om daar twee nachtjes door te brengen en t voor mama alweer tijd was om naar huis te gaan en ik weer terugging naar Karlstad. In Stockholm hebben we natuurlijk gewinkeld, de H&M is echt enorm groot, maar liefst 3 etages, een walhalla (A)! Maar ook nog genoeg andere leuke winkeltjes gezien hoor. Verder ook naar het Stadhuis (stadshuset) geweest en de toren van 106 meter beklommen. Werd wel een beetje gek van het in vierkantjes lopen om bij de top te komen, maar toen we eenmaal boven waren hadden we een prachtig uitzicht.
’s Avonds heerlijk gegeten en op tijd naar bed, we waren allebei doodop en voor zaterdag stond Gamla stan (het oude centrum) op het programma. ’s Ochtends super lekker en uitgebreid ontbeten. Normaal ben ik niet zo’n ontbijter en heb ik aan een bakje yoghurt met cornflakes of een boterham echt wel genoeg, maar nu heb ik twee keer gelopen en pancakejes, twee sneden brood, fruit, gebakje en weet ik wat gegeten. Daarna eerst even uibuiken en vervolgens op naar het oude centrum en heerlijk dwalen door de smalle straatjes. Om kwart over 11 begon de wisseling van de wacht, best een spektakel om te zien en duurde tot 1 uur. Toen geluncht en nog wat souvenirtjes gekocht.
Zondag was t alweer tijd voor mama om terug te gaan naar Nederland, heb haar op de bus gezet naar het vliegveld en ben zelf een paar uur later in de trein gestapt naar Karlstad.
Het was heerlijk om mama weer te zien, en over een week komt Jason! Onder andere met nieuwe pepernoten, want ze zijn al bijna op.. Heb mn huisgenoten laten proeven want ze kenden het niet en ook wat weggegeven aan andere Nederlanders die jaloers zijn dat ik al pepernoten heb, haha.
Na dit hele verslag over Stockholm toch nog even wat andere dingetjes. In de supermarkt is het (soms) lastig om te weten te komen wat ik nou eigenlijk koop, want het is allemaal in het Zweeds (of Deens of Noors, maar daar snap ik nog minder van). Dus toen ik hier pannenkoeken wilde maken had ik melk nodig. Nu beslaat het schap van de zuivel hier zo ongeveer een hele wand, en staat het vol met melk en yoghurt en wat er op lijkt. Ik wist dat het Zweedse woord voor melk ‘mjölk’ is, maar dan nog had ik de keuze uit een heeeleboel verschillende pakken. Heb er maar eentje gepakt waarvan ik dacht dat t goed was en waar het woord 'mjölk' een onderdeel van het hele woord was. Die avond wilde ik dus pannenkoeken maken, maar het beslag zag er beetje raar uit en ook niet zo glad en het proefde zurig. Wat bleek nu, ik had een combinatie van melk en yoghurt gekocht! Zonde van het beslag, maar daar ga ik dus echt geen pannenkoeken van maken. Uit de koelkast van iemand anders een pak melk (echt alleen maar melk, geen rare combinatie ofzo) gepakt en de pannenkoeken smaakten heerlijk :). Voor de rest heb ik alleen de verkeerde diepvriesspinazie gekocht, dus de ‘miskopen’ vallen nog best mee. Wat wel vreemd in mijn oren klinkt is dat avondeten hier ‘middag’ heet. Wanneer dat in een reclame/advertentie wordt gebruikt moet ik altijd even nadenken dat het niet lunch maar avondeten betekent.
De naam Anders vind ik echt heel grappig, want in het Nederlands is het gewoon een woord. Als ik aan Zweden vertel dat Anders anders betekent in het Nederlands (ik zeg het dan in het Engels natuurlijk, dus ‘Anders means different in Dutch’), dan zitten ze me eerst naar aan te kijken en vervolgens na te gaan hoeveel mensen ze kennen met de naam Anders, echt grappig om te zien. Een Zweed vertelde mij dat ze hier erg moeten lachen als iemand zich voorstelt met de naam Barbara. In Zweden zie je de naam Barbara namelijk terugkomen op de pop in een sex winkel. Dan weten jullie dat ook weer, hoeveel Barbara’s kennen jullie ;-)?!
Liefs Ilse x
p.s. Zal nog wat foto's toevoegen, ook bij mn eerdere verhalen.
08 Oktober 2012 - 16:31
Yvonne Koops:
Hey Ilse,
Wat een leuke verhalen weer. Je maakt daar wel wat mee hoor! De foto's vind ik erg mooi en wat mij opvalt dat het daar allemaal zo schoon is op straat. Je ziet niks liggen! Moet je hier in Nederland om komen.... Fijn dat je het leuk hebt gehad met je mama en nog een paar nachtjes slapen en dan komt Jason. Ik zal nog een extra zak pepernoten aan hem meegeven voor je, kan je de Zweden leren pepernoten eten. Ik kijk alweer uit naar je volgende reisverslag!
dag meisje
knuf van ons 4en. -
08 Oktober 2012 - 20:20
Wilma:
Hoi Ilse,
Mooie foto's, en leuk verhaal. Echt weer genoten. Nog een paar dagen en dan Jason ;-)
Veel plezier alvast
Groetjes Wilma