Party cruise och Riga - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Ilse Swankhuisen - WaarBenJij.nu Party cruise och Riga - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Ilse Swankhuisen - WaarBenJij.nu

Party cruise och Riga

Blijf op de hoogte en volg Ilse

15 November 2012 | Zweden, Karlstad

Gister teruggekomen van de party cruise; 2 dagen op een klein cruise schip met ongeveer 2000 studenten, waarbij we van Stockholm naar Riga voeren en weer terug.
Maandagochtend vroeg vertrokken vanaf campus om om 9.15 uur de bus te hebben vanaf het busstation hier in Karlstad om in 7 uur (!) tijd naar Stockholm te rijden. Na ruim anderhalf uur kwamen we aan bij onze tussenstop, waar we uit de bus geknikkerd werden door de buschauffeur met de mededeling dat we om kwart over 12 weer verder reden. Sta je dan naast een wegrestaurant in de middle of no where. En dat wegrestaurant rook ook echt naar een wegrestaurant, die lucht van vettigheid enzo, blegh. Maargoed, na anderhalf uur konden we weer verder en waren we uiteindelijk rond 3 uur bij de boot. We hebben er dus helemaal geen 7 uur over gedaan, maar ongeveer 4 en een half uur. Wij er allemaal uit en op naar de incheckbalie. Staan we daar, blijkt dat we bij de verkeerde haven zijn.. Die buschauffeur dacht dat we naar Talin gingen in plaats van Riga en had ons daarom hier afgezet! En bedankt. Maargoed, wij naar de goede haven gelopen, ingecheckt en toen konden we het schip op.
Samen met 3 andere meiden deelde ik een hut op de 2e verdieping. Klinkt misschien hoog, maar in boottermen is dit het laagste wat je kan hebben, de 2e verdieping zit echt op de bodem, zelfs nog onder de auto’s.. Voelde me echt als in Titanic toen we de trappen afdaalden (de lift gaat maar tot verdieping 3A). Onze hut was klein maar ok. Daarna het schip verkennen, er waren in totaal 9 verdiepingen (2 ,3A, 3B, 4, 5, 6, 7, 8, 9), dus we hadden nog wat te zien.
Nadat we vertrokken waren om 17.00 uur wilde ik weer terug naar onze hut, maar ik kwam er niet! Wat blijkt? Na vertrek doen ze de deur dicht halverwege de 2e verdieping in verband met veiligheid. En ik moest ik het rechtergedeelte zijn, maar kwam elke keer in het linkergedeelte uit! Nadat ik voor de 3e keer dezelfde mensen tegen was gekomen heb ik toch maar even de weg gevraagd, vond t ondertussen beetje gênant worden en ik voelde me echt verdwaald. Maargoed, daarna wist ik dus wel de goede weg : ).
’s Avonds hadden we een buffet met gratis drank (bier en wijn). Er waren twee zittingen voor het buffet en wij hadden de 2e. Maar omdat niemand iets controleerde en de drank gratis was, zaten er nog een heleboel mensen uit de eerste zitting. Verder was t ongeveer vechten om wat te eten te bemachtigen, netjes in de rij staan was er niet bij. Uiteindelijk een wrap gegeten, kipsaté en rijst en verder nog wat gebak en fruit. Tijdens het buffet voelden we echt het schip heen en weer gaan, werd ik een beetje misselijk van. Heb toen een reispilletje geslikt tegen zeeziekte, dat hielp gelukkig wel redelijk. Op het feest die avond werden de deiningen nog erger en iedereen ging van links naar rechts op de dansvloer (of andersom, of van voor naar achter of andersom, ligt eraan hoe je stond :P). Was echt een hele belevenis en het aflopen van de trappen terug naar onze hut was nog een hele kunst. Ik voelde me gewoon dronken omdat ik alle kanten op liep in plaats van recht vooruit, terwijl ik helemaal niet veel op had. In mn bed voelde ik me net alsof ik op t bankje van Villa Volta in de Efteling lag (voordat je ‘over de kop gaat’). Gelukkig wel redelijk kunnen slapen.
Dinsdagochtend om 11 uur Zweedse tijd (12 uur Letse tijd) kwamen we aan in Riga. Een erg interessante stad, oud, nieuw, vervallen, grauw, kleurrijk, mooi, lelijk,van alles wat en dat allemaal door elkaar heen. Met een aantal anderen heb ik eerst een stuk door het oude centrum gelopen, daarna zijn we gaan eten bij een restaurant, verder gewandeld naar het vrijheidsmonument en toen weer terug naar de boot. Het restaurant deed ons meer denken aan een soort hardrock cafe/restaurant, aan de muziek en de muren te zien. Maar de tafel was heel netjes gedekt en de ober legde ons bestek enzo neer met een handschoen aan. We kregen zelfs brood vooraf en ook een klein bordje en mesje daarvoor. Aan het plafond hingen grote plastic vlammen, echt weer compleet het tegenovergestelde. Uiteindelijk heb ik niet veel gegeten, want voelde me echt nog zeeziek. T werd erger als ik stil zat, dus kon maar beter in beweging blijven. Het feit dat het in Riga een uur later was zorgde bij veel van de studenten voor problemen, want een heleboel hadden dat niet in de gaten (ookal was het wel vaak gezegd) en toen ze dat wel hadden was t nog steeds de vraag of de boot vertrok in Zweedse tijd of in Letse tijd.
In Riga hadden we broodjes gehaald voor het avondeten, dat buffet gingen we echt niet nog eens doen. Daarna een kleine preparty en om 12 uur de verjaardag van Lea gevierd. Ook die avond waren de deiningen van het schip niet grappig meer op een gegeven moment en ben ik rond half 2 naar bed gegaan. Woensdagochtend werden we weer gewekt door de kapitein met de mededeling dat we over anderhalf uur aankwamen in Stockholm (en dat in 3 talen terwijl we allemaal nog wilden slapen). Een half uur later kwam de mededeling dat het happy hour was in een bar; we hadden allemaal genoeg alcohol nog in ons lijf zitten dat we echt niet moesten denken aan een happy hour.. Om half 11 kwamen we aan in Stockholm waarbij we weer in de bus zijn gestapt richting Karlstad. Deze keer hadden we een hele relaxte buschauffeur die stopte bij de Mac (iemand vroeg of we naar de MAX (de Zweedse variant maar echt lekker!) konden, maar de buschauffeur wilde naar de MacDonalds), en ons uiteindelijk ook bij de universiteit afzette in plaats van bij het busstation. Eerst had hij ons beloofd dat hij ons bij campus af zou zetten, maar dat mocht uiteindelijk niet.
Was om 4 uur weer op mn kamertje, geskypt met mama, gedoucht en ’s avonds pizza gemaakt en gegeten met een aantal en de voetbalwedstrijd Nederland-Duitsland gekeken. Daar was echt niet veel aan en iedereen lag al bijna te slapen, was blij dat ik om 11 uur mn bedje in kon rollen.

Vandaag is weer een nieuwe dag en na 11 uur geslapen te hebben ben ik weer redelijk fit, al voel ik nog steeds wel een beetje de deiningen in mn lijf. Dadelijk even lunchen, boodschapjes doen, mn kamer stofzuigen en vanavond mn zus ophalen! Nienke is gister aangekomen in Stockholm en reist vandaag door naar mij. Zaterdag reizen we naar Göteborg en zondag vertrekt ze alweer naar huis. Vind t superleuk dat ze me nog eventjes op komt zoeken! : ) Moet zetten dat ik echt een beetje het gevoel heb dat ik vakantie heb, omdat ik, al feestend, naar Riga ben geweest en dadelijk Nienke hier is en we naar Göteborg gaan. Volgende week is het weer tijd voor de studie (A)!

Liefs Ilse x

• 15 November 2012 - 16:13

Tim Jansen:

Wat leuk zo'n cruise!! En je hebt daar gewoon een Mac! Ik begin een beetje jaloers te worden...
    Het is nog steeds leuk om je verhalen te lezen en gister sprak ik Eliza en die zei ook dat ze het hartstikke leuk had gehad. IK hoop dat je inmiddels uitgedeinst bent en dat je geen reistabletjes meer hoeft te slikken ;)
    Groetjes Tim

• 15 November 2012 - 22:25

Amber:

Hee Ilse,

Klinkt allemaal super leuk! Jij komt echt overal!

Veel plezier met Nienke!:)

X Amber