God morgon! - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Ilse Swankhuisen - WaarBenJij.nu God morgon! - Reisverslag uit Karlstad, Zweden van Ilse Swankhuisen - WaarBenJij.nu

God morgon!

Blijf op de hoogte en volg Ilse

26 September 2012 | Zweden, Karlstad

Vanochtend op tijd opgestaan, want mama komt me opzoeken in Karlstad! Heb er echt naar uitgekeken om iemand bekends hier te zien/hebben, maar ook omdat ze mn andere koffer meeneemt met warme kleren. Die heb ik hier nu echt wel nodig, ben zo blij dat ik dadelijk een lekkere trui heb om aan te trekken en heerlijk in een joggingbroek kan rondlopen als ik een dagje lekker aan het niksen ben. Had misschien toch iets slimmer mn koffers in moeten pakken, maarja, dat is altijd achteraf. Heb het gered met alle spullen die ik mee had genomen, mag niet klagen.
Het wordt hier elke dag een stukje eerder donker en ook ietsje kouder, mn handen beginnen al droog aan te voelen dus met het insmeren ben ik al begonnen. Moet wel zeggen dat hier nog gewoon vaak de zon schijnt of dat het bewolkt is, erg veel regen valt er niet, iets waar ik erg blij mee ben. Misschien moet ik dit maar afkloppen, net zoals het internet. Dat lag er namelijk weer uit en heb een week zonder door moeten brengen…

Voor iedereen die hier op bezoek komt heb ik een hele mooie (oranje) luchtbed gekocht en ik dacht dat ik die wel eventjes op kon blazen. Blijkt het gat minstens 2x zo groot te zijn als in Nederland! Volgens mij is het meer zo’n pompgat, maar heb geen pomp. Dus elke keer als ik er wat lucht inblies en adem haalde om nieuwe lucht in te blazen, liep er alweer een boel lucht uit… Heb er denk ik driekwartier (met adempauzes) over gedaan om dat ding opgeblazen te krijgen, maar nu staat ie mooi oranje te wezen, fleurt mn kamer nog meer op, hou van kleur . Over oranje gesproken, gister moesten we bij Interculturele communicatie ons land presenteren, samen met twee andere meiden hebben we over Nederland vertelt. Over de kleur oranje, Koninginnedag, Sinterklaas, eten, en ja, ook over wiet. De eerste vraag die iedere Nederlander zo’n beetje kreeg hier (maar denk wel overal in de wereld) is of we ook wiet bij ons hadden of een andere drug. Nee natuurlijk niet. Maar gister hadden we de rest toch een beetje in de maling genomen door oregano in een zakje te stoppen en te zeggen dat het wiet was. Die gezichten! Echt hilarisch, van schokkend tot enthousiast, haha. Zelfs een van de docenten zag het volgens mij wel zitten om t te proberen, de ander zat al meteen met haar handen in het haar. Want wat bleek nu, een aantal jaar geleden hadden andere studenten wodka meegenomen om te laten proeven (echte wodka, dus geen water), maar het meebrengen van alcohol binnen de uni is streng verboden. Ze zag de bui alweer hangen, maar ze moest erg lachen (zoals iedereen voor de rest ook) dat het gewoon oregano was.

Even iets over mijn huisgenoten en eten, en dan in het bijzonder mn Zweedse huisgenoten. Ze vinden allemaal dat ik heel erg goed kan koken. Er vroeg er een deze week aan mij of ik de rijst zelf had gekookt. Uh ja? Dat was echt heel knap van mij, want hij wist niet hoe dat moest. Dus ik maar gevraagd wat hij dan at, waarop het antwoord voornamelijk pasta was. Nou, er ging een wereld voor hem open toen ik vertelde dat je rijst op precies dezelfde wijze kookt als pasta. Ben benieuwd of hij het nu ook gaat uitproberen. Een andere huisgenoot ‘kookt’ zijn rijst in de magnetron. Gewoon een kwestie van 2 schepjes rijst, 2 schepjes water (of wat de verhoudingen ook zijn) en dan een kwartiertje in de magnetron. Mn Duitse huisgenoten vroegen zich af wat ik ging doen met het overtollige water in de pan nadat mijn rijst goed was. Ze hebben vol verbazing gekeken hoe ik het water heb afgegoten boven de gootsteen. Zij zijn gewend om het gewoon droog te laten koken (iets wat ik dan weer raar vind, want zometeen koekt alles nog aan).
Daarnaast is het heel gek dat je groenten in kan vriezen, ik snij prei en paprika in stukjes, stop het in zakjes en bakjes en dan in de vriezer. Ook daar werd met verbazing naar gekeken. Maar wat halen die Zweden vervolgens zelf uit de vriezer?! Juist, kant en klare diepvriesgroenten! Ze zijn er wel van overtuigd dat je prima saus in kan vriezen, maar ook dat doen ze niet vaak. Wel kan ik blijkbaar hele goede gerechten maken, want krijg er elke keer complimenten over dat het er erg lekker uitziet en lekker ruikt. Heel lief natuurlijk, maar het is echt gewoon een kwestie van wat vlees en groenten in een pan en dan een pot saus erbij en misschien nog een beetje op smaak brengen met wat specerijen.

Voor de rest was deze week niet heel erg interessant, niet echt iets boeiends gedaan. Voornamelijk geprobeerd om mijn achterstand bij te werken, maar ben pas op de helft. O, het is al 10 uur, en dan heb ik het washok gereserveerd om nog wat wasjes te draaien zodat alles schoon is als mama vanmiddag komt. Ook moet ik nog even mn kamer opruimen en schoonmaken en dan ben ik er helemaal klaar voor een paar dagen Karlstad en daarna Stockholm!
Hmm, kon niet veel Zweeds kwijt in dit verhaaltje, dan nog maar even een rijtje getallen, succes!
0 = noll [noll]
10 = tio [tieeje]

Liefs Ilse x

• 26 September 2012 - 10:55

Tim Jansen:

Wat een leuk verhaal weer! Kheb echt zitten lachen toen ik het allemaal las. Leer ze maar is lekker koken die huisgenoten want hoe hun koken.... :S:S:S
    En ook het verhaal van de wiet is echt vet gedaan! Het tellen in het zweeds gaat me nog niet goed af, maar ik zal nog wat oefenen voordat we je weer zien in Nederland.

Nog veel plezier met jullie mam vandaag en tot snel!

Groetjes Tim

• 26 September 2012 - 11:22

Nienke:

Whahaha dat stuk over die oregano, geweldig! In Montpellier hadden we een koekhapwedstrijd gedaan ook erg leuk, maar minder schokkend dat zogenaamde wiet ;) Veel plezier met mama, ook straks in Stockholm!! Kus xx

• 26 September 2012 - 16:48

Yvonne Koops:

Hilarisch dat verhaal over de oregano! Leer jij die Zweden maar lekker koken hoor, maar geen rijst kunnen koken? Dat kan ik zelfs!
    Heel veel plezier met je moeder en geniet er lekker van!
    Dikke knuf van ons

• 26 September 2012 - 22:19

Eliza:

Hi lieverd!
    Leuk om je verhaal weer te lezen!
    Zeer origineel idee van die oregano!
    Van de ene kant grappig om te horen hoe zij koken, maar van de andere kant ook wel weer jammer dat jij niks van hen kan leren..
    Ofja, je weet nu wel dat je rijst ook in de magnetron kunt koken, haha!

Ontzettend veel plezier met je moeder, ik kan me voorstellen hoe fijn het is dat ze er is:)

Liefs en een dikke kus