Norge och Lapland
Blijf op de hoogte en volg Ilse
10 December 2012 | Zweden, Karlstad
Maar eerst even terug naar Noorwegen. Vrijdagochtend 26 november om 9 uur ’s ochtends vertrokken en na een rit van ruim 10 uur kwamen we aan in het huisje dat we gehuurd hadden in Hervik, net boven Stavanger en ongeveer 160 km ten zuiden van Bergen. Iedereen was helemaal gesloopt en wilde eerst eten. Samen met 4 anderen had ik eten gekocht voor de dagen dat we in Noorwegen waren, want hoe duur het ook is in Zweden, in Noorwegen doen ze er nog een schepje bovenop! Onze eerste maaltijd bestond uit hotdogs en er was een heleboel aanwezig in het huisje, maar geen blikopener… Dus maar de blikken opengesneden met een mes. In het hele huisje was ook geen centrale verwarming, dus met verrijdbare kacheltjes moesten we de slaapkamers verwarmen en in de woonkamer was een houtkachel. Een dag later hadden we ook de ‘fun’ dat de stoppen steeds doorsloegen, waardoor we elke keer zonder stroom zaten. De eigenaren verhuren het huisje meestal alleen in de zomer en dan is er niet zoveel elektriciteit nodig ofzo.
Zaterdag t busje in om naar Bergen te gaan. Was een rit van ongeveer 4 uur, omdat we tot 2 keer toe met de pont moesten. Het was erg jammer dat de rit ernaartoe zoveel tijd kostte, want hierdoor hadden we niet veel tijd meer over in Bergen voordat het donker werd. Wel zijn we nog naar een uitzichtpunt gelopen en hadden daar een prachtig uitzicht over de stad. Wilden eigenlijk naar een hoger uitzichtpunt, maar hoorden bij het toeristenbureau dat het te bewolkt was om wat te kunnen zien vanaf daar en dat een lager gelegen punt beter zou zijn. En t was echt prachtig, zeker omdat de zon onderging. Na het uitzichtpunt nog een klein rondje door Bergen gelopen en toen t busje weer in, want we hadden nog een lange terugreis voor de boeg. Uiteindelijk waren we pas om half 12 weer in het huisje, hadden er ruim 6 uur over gedaan om vanuit Bergen terug te komen.. Tegen middernacht zaten we dan ook pas aan de spaghetti bolognese.
Zondag naar Preikestolen geweest, dat is een rots van ruim 600 meter hoogte die je bereikt na heel wat klim- en klauterwerk. Vanwege 8 mensen die ’s ochtends zichzelf klaar moeten maken voor de dag (douchen en ontbijten) en de afstand die we af moesten leggen met de auto duurt het allemaal wat langer voordat we eindelijk op de plaats van bestemming waren. De hike naar de top duurde ook ruim 2 uur, maar vanwege de harde wind die er stond zijn we niet helemaal naar het topje gelopen. Ik was echt bang dat ik weg zou blazen en na al die inspanningen om boven te komen stond ik ook niet heel stevig meer op mn benen, en ik moest nog dat hele eind terug! Na een snelle foto dan ook meteen omgekeerd en weer naar beneden gelopen en geklauterd. Rond half 5 was t echt donker en waren we gelukkig weer bij de auto. ’s Avonds een gezellige laatste avond alweer met pizza. Ow, wat nog grappig is om te vertellen. We hadden op een gegeven moment besloten om een aantal mensen in de laadruimte achterin het busje te stoppen, want dan hoefden we voor die personen de oversteek niet te betalen. Ik weet t, helemaal niet eerlijk, maargoed. Op de laatste oversteek had niemand zin om achterin te gaan zitten, dus zaten we gewoon met zn 9en in de auto. Komt er een mevrouw aan die het geld komt innen aan de passagierskant. Henrik draait het raampje open en de mevrouw vraagt; jullie zijn met 2? Waarop Henrik en ik zeggen; nee, wij zitten hier met 3 (al wijzend op de voorste rij). Dus zij zegt; dat bedoel ik, jullie 2 en de chauffeur. Ja zeggen wij. Waardoor we dus maar voor 2 personen en de auto hebben betaald, terwijl de rest (6 mensen) gewoon ook in de auto zat! Iedereen zn mond dicht houden, maar zodra het raampje weer omhoog was en de mevrouw weg hebben we ons echt kapot gelachen. Was ook zo bizar, ze kon gewoon de rest van de mensen zien zitten en dan vraagt ze of we met 2 zijn, dan is t zo’n inkoppertje.
En maandag was t alweer tijd om weer naar Karlstad terug te keren. Heb een heel leuk weekend gehad, ook wel genoeg frustraties, maar dat hou je denk ik altijd met zoveel mensen. Gelukkig zijn er dan ook nog anderen om even je gedachten te verzetten.
Voordat ik naar Lapland kon moest ik eerst nog even voor school aan de gang. Zo moest ik nog een literatuur assignment inleveren en ook mijn antwoord op de make up exam vraag van Interculturele Communicatie. Na 2 dagen bijna non stop lezen had ik eindelijk het boek The Icarus girl uit, zodat ik de vragen erover kon beantwoorden. Voor degenen die misschien denken dat het een leuk boek is, nee! Echt totaal geen aanrader en ik heb niets voor niets 2 dagen gedaan over 322 bladzijden, er was gewoon geen doorkomen aan en het verhaal niet duidelijk te volgen, wat verschillende recensenten dan weer een positief punt vonden.. Helaas van beiden nog steeds geen uitslag, maar wel mn uitslag van mijn examen Zweeds, deze heb ik gehaald met een VG (val gödkant, oftewel, geslaagd met onderscheiding :D!) Daar ben ik echt super blij mee, want hier had ik ook hard voor geleerd en dat het dan ook beloond wordt is super. Vandaag heb ik mn examen opgehaald en ik had 145 van de 166 punten. Helaas een hele stomme fout gemaakt bij de kloktijden, had elke keer ‘han är..’opgeschreven in plaats van ‘hon är..’. Hierdoor ben ik 10 punten misgelopen, want kreeg voor de hele opdracht geen enkele punt omdat het per opgave maar 1 punt waard was. Maarja, nog steeds een super mooi resultaat natuurlijk : ).
En… ik mocht op 2 december mn Sinterklaascadeautjes uitpakken! Jaja, ook de goede Sint heeft mij gevonden in het hoge noorden. Echt super leuk : )!
De dag erna, maandag, vroeg de bus in, want het Lapland avontuur begon! Na een rit van ruim 20 uur waren we dan eindelijk aangekomen bij ons hostel in Kiruna om 7 uur ’s ochtends. Daar stond meteen al t ontbijtbuffet te wachten en voor degenen die later op de dag naar de mijn gingen stond de combi tour om 9 uur op het programma. Ik ben niet naar de mijn geweest, maar eerst de guided tour door Kiruna gevolgd en ’s middags de combi tour gedaan. En dat was ONWIJS VET!! Eerst een half uurtje op de hondenslee (12 honden trokken de slee voort met 4 mensen erop en de ‘bestuurder’), daarna in een samitent thee en cake eten en toen de rit vervolgd terug naar het begin punt op een sneeuwscooter. Dat was echt onwijs gaaf, wat een kracht heeft dat ding, maar is nog best zwaar! Na een paar minuten proberen ging het steeds beter en hoewel we in een lijn moesten rijden en steeds rond de 20 km/h reden, had ik echt het gevoel dat we veel harder gingen. Toen we op een wat openere vlakte kwamen heb ik degene voor me wat weg laten rijden om vervolgens even gas te geven, hoppa! 40 km/h :D! Was echt onwijs vet en gaaf, maar helaas was t daarna alweer tijd om te wisselen van bestuurder. De rest van de dag rustig aan gedaan, maar iedereen was ook redelijk moe van alle indrukken etc.
De volgende dag onze rit vervolgd naar het plaatsje Abisko, hier verbleven we 2 nachtjes. Maar eerst een tussenstop bij het IceHotel, was echt mooi om te zien hoe ze alles, het hele hotel en de inrichting, van ijs maken, maar helaas was het hotel nog niet af en konden we binnen geen kijkje nemen. Wel bij de ijsbar, ook al was die ook nog niet helemaal af. Maar zo bijzonder vond ik dat niet meer, want ik was al met Jason bij de ijsbar in Stockholm geweest. Na het ijshotel doorgereden naar een Samifamilie om de rendieren te voeren. Wat een indrukwekkende beesten, maar ze zijn wel heel schuw. En even wat ter educatie: een rendier vormt zijn eigen gewei grotendeels met zijn eigen poten, de grote, vorm en verzorging ervan is geheel afhankelijk van zijn stemming. In de Samitent nog wat geleerd over de Sami’s en rendierbouillon en stukje brood met rendiervlees gegeten, ik vond t allebei niet lekker.
’s Avonds stond een bezoekje aan de sauna met achteraf een duik in het meer op het programma. Eerst een half uurtje flink zweten in de sauna, daarna nog zo’n 20 meter door de sneeuw en dan het water in. KOUD!! Maar vooral de sneeuw was koud, van het water heb ik nauwelijks iets gevoeld, ookal was dat -17.. Maar ben alleen wezen pootjebaden, vond ik meer dan genoeg. Daarna terug een ‘koelere’ sauna in. Toen iemand vroeg wie er bloedde bleek ik dat te zijn. Flink stuk van mn kuit opengehaald aan het bevroren gedeelte (ijs) van het meer. Maar vanwege de kou voelde ik de pijn helemaal niet, die kwam later… En het heeft nog wel een paar dagen geduurd voordat het stopte met bloeden, elke keer gingen de sneden weer open.. Tis nu nog steeds pijnlijk, blauw en nog niet helemaal hersteld.
Toen we terugliepen van de sauna zagen we… het Noorderlicht! Jaja, we hebben t gezien en we hebben er bewijs van. Helaas met mijn camera is het niet gelukt om het licht vast te leggen, maar gelukkig waren er andere studenten met een betere camera. Als je namelijk een opnamefoto maakt van 15 seconden, dan krijg je op de foto ook de intensiteit van die 15 seconden, waardoor het Noorderlicht goed tot uiting komt (of zoiets, heb t verhaal niet helemaal gevolgd). Maar dit betekende dus ook dat ik 15 seconden stil moest staan, anders werd ik wazig, gelukkig lukte mij dit prima met mn balletachtergrond ;-). T Noorderlicht was echt indrukwekkend om te zien en we kwamen veel mensen tegen die als betoverd naar boven stonden te kijken.
Donderdag vroeg vertrokken naar de fjorden in Noorwegen. Voor mij ook niet heel erg bijzonder meer, omdat ik ruim een week daarvoor ook al in Noorwegen was vanwege de fjorden, maar het landschap blijft nog steeds indrukwekkend. We zijn naar het plaatsje Narvik geweest, maar daar was voor de rest echt niks te doen, en we moesten daar 2 uur slijten voordat we weer teruggingen naar Abisko. Dus maar een beetje door het winkelcentrum geslenterd. ’s Avonds gebbq’d in een Samitent, maar dat was geen succes. Heel klein vuurtje voor zoveel mensen en er ontstond al gauw rookvorming. Nadat we onze worstjes hadden gebbq’d en opgegeten zijn we dan ook weer weggegaan. En alles stonk naar rook! Echt vies, zelfs nu nog, na vele uren buiten luchten, ruikt mn skijack en skibroek naar de bbq..
Vrijdag was het alweer tijd om alle spullen in te pakken en het hostel, en ook Lapland, te verlaten. Na een stop bij de Artic Circle, een diner stop en diverse stops voor toiletpauze of om de ruitenwissers te ontdoen van ijs/sneeuw zijn we na 22 uur (om kwart voor 12 ’s ochtends) weer in Karlstad aangekomen. De buschauffeurs waren zo lief om ons bij Campus af te zetten in plaats van de Universiteit. En zo eindigde mn avontuur in Lapland, wat een fantastische ervaring, had ik nooit willen missen : )!
Die zaterdag heb ik eerst lekker lang gedoucht en hoewel ik onwijs moe was, ben ik toch mee geweest naar de kerstmarkt in Mariebergsskogen. Hele gezellige middag gehad en als klap op de vuurpijl ’s avonds ook nog een paar uur naar Bunkern geweest, was de laatste avond dat die open was. Omdat ik zo moe was lag ik rond 10 uur dan ook in mn bedje en heb ik bijna het klokje rond geslapen, heerlijk :).
Zo, nu zijn jullie weer helemaal op de hoogte van mijn avonturen de afgelopen weken. Sorry voor het lange verhaal, maar ik had ook zo veel te vertellen!
Liefs xx
p.s. Voor meer foto's klik hiernaast op de link 'foto's', want niet alle foto's worden hieronder weergegeven...
11 December 2012 - 14:30
Yvonne Koops:
Hoi meissie,
wat heb jij veel prachtige dingen gezien! Wat een ervaring! ok je foto's zijn schitterend. Als je wer in Nederland bent, willen wij ze graag zien.
Ik kan nu zeggen: Tot volgende week!!!
Heel veel liefs van ons 4en.
Yvonne
12 December 2012 - 14:23
Wilma:
Hoi Ilse,
Joh je hebt echt veel gezien en gedaan. Dat met die hondenslee en sneeuwscooter lijkt mij hartstikke gaaf. Nee, Nora is daar echt niet geschikt voor. En wat goed dat je het toch uitgeprobeerd hebt een broodje rendiervlees met bouillon. Je weet in ieder geval hoe dat smaakt :p. Nog een paar dagen, wat zullen die snel gaan. Nou geniet er nog maar volop van.
Liefs en grote knuffel van mij. -
13 December 2012 - 09:53
Tim Jansen:
Hey Ilse!
Mooi verhaal weer!
Je bent al goed in de kerstsfeer volgens mij.
Wat gaaf zo'n toch met een hondenslee.
Knap dat je uberhaupt na de sauna naar het koude water bent gegaan... :P
Ik was lekker in de sauna gebleven ;)
En ook echt goed dat je geslaagd bent met een onderscheiding voor Zweeds!!! (Y)
Goed beziggggggg
Groetjes